Абу Ибрахим ал-Кураши, теолог и бивш войник в армията на покойния

...
Абу Ибрахим ал-Кураши, теолог и бивш войник в армията на покойния
Коментари Харесай

Кой е убитият лидер на Ислямска държава Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши |

Абу Ибрахим ал-Кураши, теолог и някогашен боец в армията на починалия иракски водач Саддам Хюсеин, управлява Ислямска страна малко повече от две години, преди да се самовзриви в къща в Северна Сирия по време на акция на американските военни през вчерашния ден. 

при военна интервенция по негово предписание. Според американските управляващи самовзривилият се Ал-Кураши е умъртвил със себе си и членове на личното си семейство, написа Ал-Джазира. 



Къщата, в която почина Ал-Кураши Снимка: Getty Images

45-годишният иракчанин става важна фигура за ИДИЛ - издънка на ал-Кайда, малко след гибелта на иракския водач Садам Хюсеин през 2003 година

Ал-Кураши беше разгласен за водач на ИДИЛ, откакто неговият предходник Абу Бакр ал Багдади се самовзриви по време на интервенция на Съединени американски щати през 2019 година в Сирия.

Ал-Багдади афишира " ислямски халифат " от джамия в иракския град Мосул, откакто бойците му завладяват града, а по-късно и големи елементи от Сирия и Ирак през 2014 г. 

За разлика от него, Ал-Кураши е потайна фигура, която повежда групата във време, когато тя е подложена на непрестанен напън от водените от Съединени американски щати иракски и други сили. Кураши също се назовава Абдула Амир Мохамед Саид ал Маула и Хаджи Абдула Кардаш. Смятан е за жесток водач, само че не попада в радара на иракското и американското разузнаване, до момента в който не става водач на ИДИЛ.



" Бруталният политик "

Ал-Кураши е роден през 1976 година в Мухалабия - дребен град, обитаем най-вече от туркменското малцинство в Ирак, на запад от Мосул. Син е на просветител, който води петъчните молебствия в джамия в близкия град.

Като студент в университета в Мосул той специализира религиозни учения и ислямски правни науки. Придобива боен опит с присъединяване си във военни групи, сочат данни на иракските управляващи.

Когато доста някогашни бойци подвигат оръжие против американските войски, откакто представителят на Вашингтон в Ирак подрежда разпускането на иракската войска и слага в черния лист хиляди командири, свързани с партията Баас на Хюсеин. Ал-Кураши е един от тях. Присъединява се към въоръженото въстание против американската окупация на Ирак сред 2003 и 2004 година, съгласно изследване на Ферас Килани, сътрудник на Би Би Си, който интервюира Ал-Кураши. 

През 2008 година американските военни го залавят в Мосул и го задържат в лагер " Бука ", където са изпращани хора от Ал Кайда и Ислямска държава-Ирак. Той е освободен през 2009 г. 

През 2014 година Ал-Кураши оказва помощ на Ал-Багдади да поеме контрола над северния град Мосул, съгласно тръста Проект за битка с екстремизма (CEP). От там настояват, че терористът „ бързо се е наложил измежду висшите чинове на бунтовниците и е получил прякора „ Професора “ и „ Унищожителя “ “.

Той е почитан измежду членовете на ИДИЛ като „ жесток политик “ и е бил виновен за „ елиминирането на тези, които се опълчват на водачеството на Ал-Багдади ". 

Краят на Унищожителя 

Ал-Кураши умира самовзривявайки се при интервенцията на американските военни, убивайки с това и членове на личното си семейство. ИДИЛ към момента не е удостоверила публично гибелта му.

Според американски публични лица военните са избрали да нахлуят с бойци, вместо да бомбардират комплекса, с цел да понижат до най-малко вредите за фамилията, което е живяло на първия етаж на атакуваната къща.

" Именно заради риска за това незамесено семейство и други цивилни в региона президентът Байдън подреди тази операция с въздушно нахлуване, излагайки на риск личните ни войски, с цел да сведе до най-малко риска за другите. И те съумяха да изпълнят тази задача ", съобщи в сряда пред кореспонденти почитан чиновник на администрацията.

Говорейки при изискване за анонимност, представителят съобщи, че американските сили са съумели безвредно да изтеглят това семейство от къщата в ранните стадии на нападението, оповестява " Ал джазира ".

Експлозията в къщата на Ал-Курайши е била забележителна. " Взривът е бил толкоз огромен, на третия етаж, че е изхвърлил тела отвън къщата и в близките региони. Според американската версия лейтенант от ИДИЛ се е барикадирал със фамилията си на втория етаж по време на нахлуването. " Той и брачната половинка му са се присъединили в офанзивата на щурмовите сили. Те са били убити в хода на интервенцията ", декларира източникът. По-късно в четвъртък представителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че " наподобява, че на втория етаж е било убито и дете ".

Той обаче добавя, че американските военни са съумели да изведат общо 10 цивилни от постройката - шестима от първия етаж и четири деца от втория етаж.

Кърби съобщи, че при самоубийствения атентат на Ал-Кураши са починали минимум трима цивилни. В същото време сирийската гражданска отбрана, която реагира първа в следените от бунтовниците региони на страната, разгласи че при нападението са починали 13 души, сред които шест деца и четири дами.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин приветства рейда и още веднъж съобщи, че ИДИЛ е виновна за гибелта на цивилни жители по време на интервенцията. " Тази интервенция беше особено планувана и извършена по метод, който да сведе до най-малко жертвите измежду цивилното население ", съобщи Остин в изказване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР